دیجیتال مارکتینگ چیست؟ معرفی فریمورک‌ها، ابزارها و روش‌ها

 دوشنبه 16 مهر 1397

دیجیتال مارکتینگ چیست؟ چرا باید شرکت ها از بازاریابی دیجیتال در کسب و کار خود استفاده کنند و چرا روز به روز اهمیت دیجیتال مارکتینگ بیشتر می شود؟ طبق یک تعریف ساده دیجیتال مارکتینگ به روش های بازاریابی از طریق ابزارهای دیجیتال گفته می شود. در واقع هر ابزار و وسیله دیجیتال که از طریق آن فرآیند بازاریابی انجام می پذیرد جز روش های دیجیتال مارکتینگ است. به عنوان مثال تبلیغات پیامکی، تلویزیونی، رادیویی و... نیز زیر مجموعه دیجیتال مارکتینگ هستند و بازاریابی اینترنتی نیز زیر مجموعه دیجیتال مارکتینگ محسوب می شود.

اما این همه ماجرا نیست، مفاهمیمی مانند هک رشد، بازاریابی بهره وری و... توسط افرادی در حوزه دیجیتال انجام می شوند که دانشی در مورد بازاریابی ندارند! اینگونه افراد معمولا مهندس یا برنامه نویس هستند و با اطلاعات و آمار کار میکنند، آنها با تحلیل اعداد و رفتار کاربران مشکلات سیستم ها را استخراج می کنندو برای آنها راه حل ارائه می کنند. اینگونه افراد هم در حوزه بازاریابی دیجیتال مشغول هستند و تاثیر گذار.

دیجیتال مارکتینگ مزایای جالبی دارد که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قابل اندازه گیری است
  • قابل مدیریت است و می توان در روند اجرای کمپین بهبود ایجاد کرد
  • در بسیاری از موارد با قیمت مناسب انجام می شود
  • بر اساس ارتباط دو طرفه با مخاطب شکل گرفته است و بر خلاف بازاریابی سنتی یک طرفه نیست
  • با استفاده از بازاریابی محتوایی، شبکه های اجتماعی و بازاریابی ویروسی می توان با هزینه کم هم کار دیجیتال مارکتینگ انجام داد

در حال حاضر بسیاری از بازاریابان در دنیا این اعتقاد را دارند که بازاریابی محتوایی و بازاریابی درونگرا آینده بازاریابی خواهند بود. در واقع اتفاقی که در زمینه بازاریابی افتاده است این است که هر چه توازن عرضه و تقاضا به سمت عرضه بیشتر و تنوع کالا می‌رود اهمیت مشتری در کسب و کارها بیشتر می‌شود. به همین جهت بازاریابی درونگرا و دیجیتال مارکتینگ می‌توانند کمک زیادی به کسب و کارها بکند.

فریمورک های دیجیتال مارکتینگ کدام هستند؟

برای موفقیت در بازاریابی دیجیتال، همانطور که گفتم دو نوع از افراد درگیر هستند. دسته اول افرادی هستند که دانش بازاریابی دارند و از ابزارهای دیجیتال با هدف بهبود بازاریابی استفاده می کنند و دسته دوم افرادی هستند که با داده ها کار می کنند و با تحلیل داده ها، سیستم ها را از درون بهبود می بخشند. تفاوتی ندارد که شما از چه روشی استفاده می کنید، برای همه این حالت ها فریمورک هایی طراحی شده است که بر اساس آنها می توانید کسب و کار خود را رشد دهید.

استفاده از فریمورک ها باعث می شود که فعالیت های مربوط به بازاریابی نظم بهتری پیدا کنند و هدف از فعالیت کاملا مشخص باشد. معمولا در فریمورک ها مراحل کار تقسیم می شود. به عنوان مثال در فریمورک STP فعالیت های بازاریابی به سه دسته تقسیم می شود:

  • بخش بندی بازار (Segmentation)
  • هدف گذاری (Targeting)
  • جایگاه سازی محصول (Positioning)

بازاریاب اینترنتی، با در نظر گرفتن مراحل فوق، به خوبی می داند که چگونه باید فعالیت های خود را انجام دهد و بر همان اساس برنامه ریزی مربوط را انجام می دهد. همچنین یکی دیگر از محبوبترین و کاملترین فریمورک های دیجیتال مارگتینگ فریمورک RACE است که شامل مراحل زیر می باشد:

  • کشش (Reach)
  • فعالیت (Act)
  • تبدیل (convert)
  • تعامل بیشتر و ایجاد وفاداری (Engagement)

بازاریاب دیجیتال، با در نظر گرفتن مراحل فوق برای کسب و کار مورد نظر action plan می نویسد و می داند که برای هر یک از مراحل فوق چه کارهایی باید انجام دهد و بر اساس مراحل کار می تواند روند کارها را اندازه گیری نماید.

کانال‌های دیجیتال مارکتینگ کدام هستند؟

ابزارهای دیجیتال صرفا محدود به اینترنت نیستند و در دیجیتال مارکتینگ ابزارهای دیجیتالی مانند تلویزیون، رادیو، پیامک و... نیز لحاظ می شوند. برخی از علوم، تکنیکها و روشهایی که در این حوزه استفاده می شوند عبارتند از:

  • تبلیغات تلویزیونی
  • تبلیغات رادیویی
  • استفاده از پیامک برای تبلیغات یا اطلاع رسانی و تعامل با کاربر
  • تبلیغات در موتورهای جستجو
  • بهینه سازی سایت در موتورهای جستجو (سئو)
  • شبکه های اجتماعی و تولید رسانه اجتماعی
  • رپورتاژ آگهی و تبلیغات خبری
  • بازاریابی محتوایی
  • بازاریابی ویروسی
  • تحلیل سایت و بهینه سازی ساختاری از دیدگاه بهره وری (هک رشد)
  • ایمیل مارکتینگ
  • تبلیغات بنری و تبلیغات همسان
  • و...

کانال های دیجیتال مارکتینگ کدام هستند؟

در واقع طبق تعریف اولیه هر ابزار دیجیتالی که برای بازاریابی مورد استفاده قرار بگیرد، در حوزه دیجیتال مارکتینگ است. باید در نظر داشت که به مرور زمان استفاده از ابزارهای آنلاین در بستر اینترنت وزن بیشتری را نسبت به ابزارهای آفلاین دیجیتال مثل رادیو، تلوزیون و بیلبوردهای الکترونیک پیدا کردند و به مرور بازاریابی اینترنتی و دیجیتال مارکتینگ به یکدیگر نزدیک شده‌اند. یکی از مهترین اهداف در دیجیتال مارکتینگ افزایش بازدیدکننده بازگشتی یا Return visitor است که با ترکیب کانال‌های مختلف بوجود می‌آید. در واقع استفاده درست به این صورت است که شما به صورت همزمان از چند کانال استفاده کنید و مخاطب بتوانید یک مسیر مشخص برای آشنایی با شما، توجه به محصولات، علاقمندی، خرید محصول، تعامل و نهایتا تبدیل شدن به طرفدار برند شما طی بکند.

موثرترین روش دیجیتال مارکتینگ کدام است؟

در دیجیتال مارکتینگ قانون کلی وجود ندارد. با توجه به اینکه مخاطب یک کسب و کار چه رفتاری دارد و چه طیفی از جامعه را شامل می‌شود و همچنین نوع فروش آن کسب و کار می‌توان برخی از کانال‌ها را موثرتر دانست. به عنوان مثال برای کسب و کارهای B2B که به صورت تخصصی فعالیت می‌کنند کانال‌های سئو و گوگل ادز بیشترین تاثیر را در فروش دارند و برای یک کسب و کار خانگی که فروش بدلیجات دارد، شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام مناسبتر هستند. همچنین باید به این نکته توجه داشت که بهتر است برای بازاریابی دیجیتال خودمان یک معماری و ساختار داشته باشیم و بعد از طراحی استراتژی از چند کانال به صورت همزمان استفاده کنیم تا بهترین نتیجه را بگیریم.

بازاریابی دیجیتال باعث رونق کسب و کار می شود

در دنیای امروز اکثر شرکت ها با استفاده از روش های بازاریابی دیجیتال توانسته اند کسب و کار خود را رونق دهند و به جای روش های سنتی که بر مبنای ارتباط یک طرفه با مشتری شکل گرفته بود، از طریق شبکه های اجتماعی و ابزارهای دیجیتال مانند وب سایت سعی می کنند ارتباط بهتری با مشتریان خود داشته باشند و نهایتا کیفیت محصولات خود را بهبود ببخشند.

بنابراین پیشنهاد می کنم که اگر به دنبال مطالعه مفاهیم مرتبط با این موضوع به زبان انگلیسی هستید به سایت های زیر مراجعه نمایید:

ابزارهای دیجیتال مارکتینگ

همانطور که در مقدمه مقاله اشاره کردم، تعریف دیجیتال مارکتینگ از دید گروهی از افراد استفاده از ابزارهای دیجیتال برای بازاریابی است. در این دیدگاه، دیجیتال مارکتینگ با ابزارها تعریف می‌شود. این تعریف نشان می‌دهد که اهمیت ابزارها در بازاریابی دیجیتال تا چه میزان زیاد است. در این بخش از مقاله می‌خواهم شما را با ابزارهای بازاریابی دیجیتال آشنا کنم، قبل از اینکه به معرفی ابزارها بپردازم لازم است این نکته را توضیح بدم که برای هر یک از کانالهای بازاریابی دیجیتال ابزارهای مختلفی وجود دارد و پرداختن به جزییات تمام ابزارها کاری نشدنی است. به همین جهت در این بخش سعی می‌کنم ابزارهای مهم را به تفکیک معرفی کنم.

یکی از مهمترین ویژگی‌ها و مزایای دیجیتال مارکتینگ قابل اندازه گیری بودن آن است. زمانی که بتوانید اتفاقات محیط را اندازه گیری کنید، به راحتی می‌توانید با تحلیل داده‌ها از بروز مشکلات جلوگیری کنید، محصول خود را بهبود ببخشید و کمپین‌های تبلیغاتی خود را مدیریت و اصلاح کنید. ابزارهای تحلیلگر عموما برای وب سایت‌ها طراحی شده‌اند به این دلیل که وب سایت قلب سیستم دیجیتال مارکتینگ است و ترافیک ایجاد شده در کانال‌های مختلف به سمت وب سایت هدایت می‌شود اما ابزارهای تحلیلگر برای شبکه‌های اجتماعی نیز وجود دارند. مهمترین ابزارهای تحلیلگر که یک بازاریاب دیجیتال باید از آنها استفاده کند عبارتند از:

  • ابزار گوگل آنالیتیکس: گوگل آنالیتیکس ابزار تحلیلگر رایگان گوگل است که روندها و فرآیندهای مختلف سایت را تحلیل می‌کند و گزارشات مختلفی مانند رفتار زنده کاربران روی سایت، مخاطب، کانال‌های ورودی، رفتار کاربر و اهداف را به شما نشان می‌دهد. شما می‌توانید از طریق آدرس analytics.google.com به این ابزار دسترسی داشته باشید و دقت کنید که به دلیل تحریم‌های بین المللی باید از IP های غیر ایرانی با آن کار کنید.

  • ابزار Hotjar: برخی از ابزارهای تحلیلگر با هدف بهبود بهینه سازی نرخ تبدیل طراحی شده‌اند، هدف این ابزارها بهبود نرخ افرادی که است که ما را به هدف مورد نظرمان می‌رسانند، هرچقدر بتوانیم نرخ تبدیل را بهبود ببخشیم، سود بیشتری برای کسب و کار ما ایجاد می‌شود. این ابزارها معمولا امکاناتی مانند Heatmap و ذخیره فیلم از رفتار کاربران سایت را در اختیار ما قرار می‌دهند و با این کار دید بهتری به ما از رفتار کاربران می‌دهند. این موضوع باعث می‌شود که بتوانیم تغییرات مفیدی در جهت نیازهای کاربران در سایت ایجاد کنیم. آدرس سایت هیت مپ: heatmap.com
  • ابزار تست سرعت سایت gtmetrix: سایت gtmetrix.com ابزاری است که سرعت لود صفحات سایت را تحلیل می‌کند و مشکلات و راه حل برطرف کردن آنها را به ما ارائه می‌دهد. برطرف کردن مشکلات سرعت سایت اهمیت بسیار بالایی در جذب ترافیک، نگهداری کاربر و بهبود نرخ تبدیل دارد.
  • ابزار های سئو: ابزارهای سئو عمدتا در زمینه انتخاب کلمات کلیدی، رصد کردن بک لینک‌ها، تحلیل فنی و محتوایی و... هستند. مهمترین ابزارهای سئو در دنیا سایت‌های semrush.com، moz.com و ahrefs.com هستند. این ابزارها عمدتا هزینه دلاری قابل توجهی دارند که به صورت ماهانه پرداخت می‌شود. همچنین جت سئو یک ابزار کاملا ایرانی است که مشکلات ساختاری سایت از نظر سئو را به مدیران سایت ها گزارش می‌دهد و امکانات دیگری مانند چک کردن رتبه کلمات کلیدی در گوگل، سرعت لود صفحات و بررسی کیفیت محتوای سایت را دارد. جت سئو یک ابزار مناسب برای چک کردن وضعیت سئو سایت است و به نسبت ابزارهای مشابه خارجی هم پلن رایگان ارائه می‌دهد و هم اینکه قیمت بسیار مناسبی دارد.
  • ابزارهای بازاریابی ایمیلی: ابزارهای مختلفی برای بازاریابی ایمیلی وجود دارد، ایمیل مارکتینگ بخش بسیار مهمی از دیجیتال مارکتینگ است زیرا کاربران را مجددا به سمت سایت شما هدایت می‌کند و باعث بهبود نرخ تبدیل می‌شود. ابزارهای معروف ایمیل مارکتینگ در دنیا mailchimp و mailerlight هستند. برخی از این ابزارها ایران را تحریم کرده‌اند.
  • ابزارهای شبکه‌های اجتماعی: این ابزارها پست‌های شما را تحلیل کرده و اطلاعات خوبی در زمینه روند مطالب به شما می‌دهند، از سوی دیگر امکان انتشار خودکار مطالب را در شبکه‌های اجتماعی مختلف دارند. مهمترین این ابزارها در دنیا hootsuite و ابزارهایی مانند IFTTT هستند که اتوماسیون و خودکارسازی فرآیندهای شبکه‌های اجتماعی را مهیا می‌کنند.
  • ابزارهای رتبه‌بندی و رصد کردن رقبا: سایت‌های alexa.com و similarweb.com دو سایت در زمینه رتبه بندی سایت‌های اینترنتی و رصد کردن رقبا هستند که می‌توانید از آنها استفاده کنید.
  • گوگل ادوردز: گوگل ادز ابزار تبلیغات در موتور جستجوی گوگل است که از طریق آن می‌توانید در گوگل و سایر سایت‌ها تبلیغات انجام دهید. گوگل ادز این امکان را برای شما فراهم می‌کند که در نتایج گوگل، سایتهای اینترنتی و اپلیکیشن های موبایل به صورت متنی و بنری تبلیغ کنید.

در نظر داشته باشید که ابزارهای بسیار زیادی در حوزه دیجیتال مارکتینگ وجود دارند و در این بخش من فقط برخی از مهمترین آنها را معرفی کردم. اگر ابزار مناسبی می‌شناسید که جای آن در لیست خالی است، لطفا در بخش نظرات همین مقاله آن را معرفی کنید.

مقالات مفید دیگری که در زمینه دیجیتال مارکتینگ منتشر شده‌اند

در زمینه دیجیتال مارکتینگ و مفاهیم آن مقالات مفیدی به زبان فارسی منتشر شده‌اند، در این بخش می‌خواهم برخی از این مقالات مفید را معرفی کنم:

جمع بندی

در این مقاله سعی کردم فرآیندها، فریمورک‌ها و ابزارهای دیجیتال مارکتینگ را برای شما شرح دهم و به این موضوع بپردازم که دیجیتال مارکتینگ چیست و چه تعاریفی برای آن وجود دارد. اصولا دیجیتال مارکتینگ چه کمکی می تواند به ما بکند و چرا باید از آن استفاده کنیم. امیدوارم که شما هم بتوانید در دنیای امروز مباحث دیجیتال مارکتینگ را به خوبی در کسب و کار خود به کار ببرید و مشتاق دریافت نظرات شما در مورد این مقاله هستم.

مطالب مرتبط
مطالب من را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
امتیاز:
captcha