تبلیغات همسان چیست؟ معرفی بهترین سیستم های تبلیغات همسان
تبلیغات همسان یا Native advertisement مدتی است که در ایران توسط وب سایت های مختلف فعال شده است و استقبال خوبی از آن انجام شده است. اینگونه از تبلیغات در سایتهای اینترنتی بازدهی بسیار بیشتری نسبت به تبلیغات بنری دارد و علاوه بر اینکه کلیک بیشتری نسبت به بنرهای تبلیغاتی میخورند، مخاطب هدفمندتری را نیز میتوانند به سمت سایت آگهی دهنده هدایت کنند.
کاربران اینترنتی افرادی عجول هستند که با ذهنیت قبلی خود به وب سایت ها مراجعه می کنند، به همین دلیل معمولا بنرها را نگاه نمی کنند و به بنرهای تبلیغاتی به صورت تبلیغات ناخواسته نگاه می کنند، این موضوع باعث می شود که بنرهای تبلیغاتی نرخ کلیک داشته باشند. مدیران سایت ها و بازاریابان محتوا به مرور به سمت روش های جایگزین مانند رپورتاژ آگهی ها و تبلیغات همسان رفتند تا بتوانند بازدهی بیشتر از تبلیغات بدست بیاورند. در این مدل از تبلیغات اینترنتی، کاربر تصور می کند که تبلیغات همسان بخشی از محتوای سایت پذیرنده آگهی است و آن را مشابه مطالب عادی سایت مشاهده می کند و بر روی مطالب کلیک می کند.
اولین سیستم تبلیغات همسان در دنیا، گوگل ادروردز و گوگل ادسنس هستند که توسط گوگل ابداع شد. در شبکه تبلیغات گوگل، مدیران سایت ها می توانند تبلیغات را در بخش خود فعال کنند، خزنده گوگل محتوای سایت را خزش کرده و بر اساس محتوای صفحات سایت، تبلیغات مرتبط با آن صفحه را نمایش می دهد، این موضوع برای تبلیغ دهنده این مزیت را دارد که تبلیغات او در صفحات مرتبط نمایش داده میشود و از طرف دیگر وب سایت نمایش دهنده آگهی هم این مزیت را دارد که درآمد مناسبی کسب کند زیرا بازدهی تبلیغات بالا است و از طرف دیگر مخاطب را آزار نمی دهد.
امروزه در دنیا تبلیغات همسان از استقبال زیادی برخوردار است و روز به روز به طرفداران آن اضافه می شود. در سالهای اخیر در ایران نیز شاهد راه اندازی سیستم های تبلیغات همسان بوده ایم.
تفاوت تبلیغات بنری و تبلیغات همسان در چیست
طبق تحقیقات مختلفی که بر روی کاربران اینترنتی انجام شده است، مخاطب اینترنتی علاقه زیادی به مشاهده تبلیغات از خود نشان نمیدهد و فردی عجول است که میخواهد در سریعترین زمان ممکن به پاسخ خود برسد. به همین دلیل تبلیغات بنری به نسبت تعداد افرادی که محتوای صفحه را مشاهده میکنند مشاهده واقعی کمتری دارند و نرخ کلیک آنها نیز بسیار کم است. به همین جهت در حالت کلی و به طور عمومی بازدهی تبلیغات بنری پایین است. اما نحوه نمایش تبلیغات همسان باعث شده که توجه کاربران به این نوع از تبلیغات بیشتر جلب شود و نرخ کلیک بهتری نسبت به تبلیغات بنری داشته باشند زیرا کاربران این تصور را دارند که تبلیغ همسان بخشی از محتوای صفحه است و مطالب مرتبط با همان محتوایی که میخوانند را مشاهده میکنند. به همین جهت افراد بیشتری به نسبت تبلیغات بنری بر روی تبلیغات Native کلیک میکنند.
هدف از تبلیغات همسان چیست
با استفاده از تبلیغات همسان، می توان تبلیغات را به اشخاصی نشان داد که در همان زمینه محتوا و اطلاعات می خواهند و به همین دلیل اینگونه از تبلیغات نه تنها برای مشاهده کننده آزاردهنده نیست بلکه به او کمک میکند تا اطلاعات بیشتری کسب کند. به همین دلیل است که تبلیغات همسان در دنیا از اقبال زیادی برخوردار شده است و طرفداران زیادی دارد چون برای هر دو طرف آگهی دهنده و نمایش دهنده نتیجه بهتری دارد.
نکته ای که بسیاری از سیستم های تبلیغاتی به آن توجه نمی کنند، رضایت کاربر است. یکی از دغدغه های اصلی صاحبان رسانه این است که با تبلیغات مخاطب خود را آزار ندهند و او را از سایت خود دور نکنند. تبلیغات همسان بر خلاف تبلیغات بنری، تبلیغات پاپ آپ و سایر روش های آزاردهنده برای مخاطب، نوعی از محتوا را به کاربر نمایش می دهند که به دنبال مشاهده آن است و دقیقا برای دیدن آن به همان صفحه مراجعه کرده است. به همین دلیل هم برای مالک رسانه، هم برای تبلیغ دهنده و هم برای کاربر رضایت بخش است.
تبلیغات همسان چگونه کار می کنند؟
تبلیغات همسان با خزش صفحات سایت نمایش دهنده محتوای آنها را ایندکس می کنند، در واقع کاری که در حالت عادی موتورهای جستجو برای ایندکس کردن صفحات اینترنتی می کنند. پس از این مرحله بر اساس یک الگوریتم هوش مصنوعی که میزان شباهت متن صفحات و ارتباط کلامی را بدست می آورد شاخصی به نام شباهت را برای هر تبلیغ و هر صفحه در یک سایت بدست می آورند.
به عنوان مثال اگر من تبلیغی طراحی کرده ام برای معرفی یک دوره آموزشی با عنوان : دوره آموزش راه اندازی کسب و کار اینترنتی
الگوریتم شباهت زمانی که یک درخواست در یک صفحه از سایت های اینترنتی برای نمایش تبلیغ ارسال می شود، باید محتوای آن صفحه را با موضوع تبلیغ مورد نظر و حتی URL نهایی که قرار است تبلیغ به آنجا هدایت شود بسنجد، مطمئن شود که موضوع هر دو صفحه یکسان هستند و به یک موضوع اشاره میکنند، این اطمینان صرفا بر اساس کلمات استفاده شده در یک حوزه نیست و می تواند بر اساس طبقه بندی محتوای اینترنتی نیز انجام شود، به عنوان مثال اگر صفحه ای با عنوان "چگونه یک استارتاپ اینترنتی بسازیم؟" نیز در سایت نمایش دهنده باشد، این تبلیغ می تواند در این صفحه نیز نمایش داده شود.
راه اندازی یک سیستم تبلیغات همسان همانطور که توضیح دادم تا حدود زیادی مشابه راه اندازی بخش خزش و ایندکس یک موتور جستجوی اینترنتی است و دقیقا به همین دلیل است که گوگل بهترین سیستم تبلیغات همسان در دنیا را دارد، زیرا پایگاه داده گوگل بسیار بزرگ است و بر اساس الگوریتم شباهتی که مشخص می کند می تواند نتیجه مناسبی را به کاربر نمایش دهد.
مکان نمایش تبلیغات همسان
تبلیغات همسان معمولا در مطالب سایت (مقالات، اخبار و...) نمایش داده میشود، گرچه در صفحات اصلی و صفحات مربوط به گروه مطالب هم میتواند قرار بگیرد. مکان نمایش تبلیغات همسان در حالت دسکتاپ و موبایل شامل موارد زیر است:
- پایین مطالب سایت در بخش مطالب پیشنهادی
- ستون کنار مطالب (سایدبار)
- در بالای صفحات مطلب (با هدف کلیک بیشتر توسط کاربران)
- در میان محتوای مطلب همراه با CTA (در همین رابطه بیشتر بخوانید یا همچنین بخوانید و...)
با توجه به نوع چیدمان و قالب سایت هر یک از موارد فوق میتوانند بازدهی مناسبی برای کاربران داشته باشند. نکته مهمی که باید مدنظر قرار داد این است که کاربر با مشاهده تبلیغات همسان و کلیک بر روی آن نباید این حس را داشته باشد که سر او کلاه گذاشته شده و به جایی رفته که نمیخواسته به آنجا مراجعه کند! در سیستمهای ایرانی و در حالت نمایش موبایل، تبلیغات همسان به صورت فیکس هم در صفحه نمایش داده میشود که تا حد زیادی برای کاربران آزاردهنده است.
مزایای استفاده از Native Ads چیست؟
مزایای استفاده از تبلیغات همسان، عبارتند از:
- مخاطب رسانه همواره از مشاهده تبلیغات رضایت دارد
- نرخ کلیک و بهره وری تبلیغات همسان بسیار بالاتر از سایر روش های مناسب مانند تبلیغات بنری، پاپ آپ و.. است
- پلتفرم تبلیغاتی به این دلیل هر دو طرف آگهی دهنده و پذیرنده آگهی را توانسته است راضی نگهدارد، حاشیه سود قابل توجهی دارد
- بر پایه بازاریابی محتوایی است، یعنی محتوای تبلیغ در مقالات و اخبار مرتبط نمایش داده می شود و ماهیت آموزشی و اطلاع رسانی دارد
- سود مناسبی به نسبت هزینه تبلیغ برای آگهی دهنده ایجاد می کند
- تجربه کاربری مناسبی برای کاربران اینترنت ایجاد می کند
بهترین سیستم تبلیغات همسان در دنیا کدام سیستم است؟
بهترین سیستم موجود در دنیا سیستم تبلیغاتی شبکه گوگل یا Google Network است. در شبکه گوگل، تبلیغ دهندگان از سیستم گوگل ادوردز استفاده می کنند و نمایش دهندگان با استفاده از سیستم گوگل ادسنس اقدام به نمایش تبلیغات در سایت خود و کسب درآمد از آن می کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سیستم های گوگل ادرودز و ادسنس می توانید مقاله زیر را مطالعه نمایید:
تبلیغات گوگل - گوگل ادورز و گوگل ادسنس
در ایران سایت های زیادی اقدام به راه اندازی سیستم های تبلیغات همسان کرده اند که از جمله آنها می توان به سایت هایی مانند کانگورو، یکتانت، انتورک، کلیک یاب، فست کلیک و... اشاره کرد. مشکلی که ما در ایران داریم این است که هیچکدام از این سیستم ها در حقیقت همسان نیستند! این سیستم ها عمدتا صرفا ادای تبلیغات همسان را در می آورند و فضایی از یک رسانه را اجاره می کنند و در آن تبلیغات نامرتبط نمایش می دهند. سیستم آنها نیز هیچگونه الگوریتم هوشمندی ندارد و محتوا را صرفا بر اساس مبلغی که تبلیغ دهنده پیشنهاد می دهد نمایش می دهد. اگر به تبلیغات همسان در اینگونه سیستم ها نگاه کنیم، مملو از تبلیغات سایت های بزرگ مانند دیجی کالا، بامیلو، علی بابا و... است، زیرا هزینه بیشتری برای تبلیغات پرداخت کرده اند و به دلیل کمبود ظرفیت نمایش در سیستم تبلیغ دهنده، کل سیستم را با بودجه تبلیغاتی بالایی که دارند اشباع می کنند.
تبلیغات همسان در ایران
تمام سیستم هایی که در ایران برای این موضوع راه اندازی شده اند، تبلیغات همسان را تا حد یک سیستم نمایش لینک تبلیغاتی تنزل داده اند و من در آزمایشاتی که از این سیستم ها کردم دقیقا به همین نتیجه رسیدم که عملا هیچ سیستمی در ایران نتوانسته است تبلیغات همسان را پیاده سازی کند. لطفا اگر سیستم مناسبی در این زمینه میشناسید معرفی کنید تا مورد بحث و تحلیل قرار بگیرد. مشکلات اساسی سیستم هایی که در ایران ادعا میکنند تبلیغات همسان دارند عبارتند از:
- این سیستم ها هیچگونه شناخت و آشنایی با سیستم های هوش مصنوعی ندارند و عملا استفاده ای از هوش مصنوعی نمی کنند
- خرنده ای جهت ایندکس کردن صفحات سایت پذیرنده آگهی و همچنین موتوری برای تحلیل صفحه آگهی ندارند
- نمایش آگهی ها صرفا بر اساس فضای ثابت در رسانه و هزینه کلیکی بیشتر توسط آگهی دهنده ها اولویت بندی می شود
- مشکل کمبود ظرفیت دارند (یا از طرف آگهی دهنده و یا از طرف نمایش دهنده) و سیستم آنها به یک طرف بایاس می شود، یعنی یا آنقدر تبلیغ دارند که نمی توانند نمایش دهند و اولویت را با سایت های بزرگ می گذارند و فرصت نمایش به سایر تبلیغ دهندگان نمی رسد، یا اینکه فضای زیادی گرفته اند اما آگهی ندارند!
موارد بالا باعث می شود که عملا کاربر ایرانی تجربه خوبی از این سیستم نداشته باشد، در واقع اتفاقی که در عمل می افتد فاصله زیادی با ماهیت تبلیغات همسان دارد.
همانطور که گفتم، برخی از این سیستم ها مشکل بایاس دارند و نتوانسته اند ظرفیت متناسبی بین تبلیغ دهندگان و پذیرندگان تبلیغ ایجاد کنند، به همین دلیل هیچکدام از دو طرف تجربه مناسبی از کار با آنها نخواهند داشت و نهایتا نمی توانند کسب و کار خود را رشد دهند. از طرف دیگر، این مشکل وجود دارد که تبلیغ دهندگان نیز، به جای ارائه مطالبی که ارزش محتوایی داشته باشد، به تبلیغ مستقیم کالا می پردازند که این موضوع نیز با ماهیت تبلیغات همسان تناقض دارد و جالب اینجاست که پلتفرم های موجود در این حوزه نظارتی بر این موضوع ندارند و یا اینکه به درامدی که به طور مستقیم از سیستم های فروشگاهی دارند بیشتر از ایجاد تجربه خوب برای مخاطب و برقراری رابطه درازمدت فکر می کنند.
هزینه تبلیغات همسان یا Native advertising چقدر است؟
سیستم قیمت گذاری در پلتفرمهای تبلیغات همسان به صورت ترکیبی از مزایده و فاکتور کیفیت تبلیغ است. اولین بار گوگل در سیستم تبلیغات ادوردز (که در حال حاضر گوگل ادز نامیده میشود) از این سیستم استفاده کرد. در چنین سیستمی هر تبلیغ یک رتبه بدست میآورد که بر اساس ضرب دو فاکتور بدست می آید. در تصویر زیر می توانید فرمول رتبه تبلیغ را مشاهده کنید:
همانطور که در فرمول بالا مشخص است، قیمت در سیستمهای تبلیغات همسان یک مقدار مشخص ندارد، بلکه شما باید بر اساس کیفیتی که دارید، قیمت پیشنهادی خود را به سیستم اعلام کنید و سیستم بر اساس رتبه تبلیغ که مضرب قیمت پیشنهادی و کیفیت است، رتبه شما را مشخص میکند و تصمیم میگیرد که تبلیغ را نمایش دهد یا خیر.
هرچه میزان کیفیت تبلیغ بیشتر باشد، هزینه کمتری بابت تبلیغات خود میپردازید، به همین جهت قیمت ثابت برای تبلیغ وجود ندارد، گرچه معمولا سیستمهای موجود بر اساس فاکتور CTR این کار را انجام میدهند و این فاکتور به موارد زیر مرتبط است:
- جذابیت تیتر تبلیغ
- جذابیت تصویر تبلیغ
- شناخته شدن برند تبلیغ دهنده و پیشنهادی که در تبلیغ ارائه میدهد
متاسفانه به دلیل اینکه سیستمهای نیتیو موجود در ایران صرفا بر همین اساس کار می کنند و از سوی دیگر نمیتوانند بایاس مناسبی از جهت ارتباط موضوعی تبلیغ و محتوا ایجاد کنند، عملا تبلیغاتی امتیاز بیشتری کسب میکنند که اصطلاحا تبلیغات زرد هستند و مردم عادی تمایل بیشتری نسبت به کلیک کردن بر روی آنها دارند. در نهایت باید به این نکته اشاره کنم که حداقل مبلغ تبلیغ همسان در سیستمها تعریف میشود و از سوی دیگر اگر ارائه کنندگان تبلیغ همسان در ایران بتوانند کیفیت صفحه فرود و ارتباط موضوعی تبلیغ و صفحه فرود و صفحه نمایش دهنده تبلیغ را به درستی شناسایی کنند قطعا کیفیت بسیار بالایی را در این نوع از تبلیغات شاهد خواهیم بود.
جمع بندی
تبلیغات همسان، سیستمی تبلیغاتی است که در آن سه طرف راضی خواهند بود و همه برنده هستند. هم کاربر، به دلیل اینکه تبلیغ مرتبط مشاهده می کند، هم رسانه، به این دلیل که مخاطب خود را آزار نمی دهد و به درآمد مناسبی دست پیدا می کند و هم تبلیغ دهنده به این دلیل که به هدف خود می رسد. در ایران تا کنون نه تنها سیستم کاملی در این حوزه نداشته ایم، بلکه حتی آگهی دهندگان نیز با فلسفه این موضوع آشنا نیستند و از سیستم تبلیغات همسان برای تبلیغ محصولات فروشگاهی، بلیط هواپیما، رزرو هتل و... استفاده می کنند. همین موضوع باعث شده که تجربه مناسبی در ایران در این حوزه نداشته باشیم.
لطفا اگر سیستم مناسبی در زمینه تبلیغات همسان می شناسید، در بخش نظرات آن را به من معرفی نمایید تا به لیست این مقاله اضافه کنم.