سئو چیست؟ بررسی مفاهیم SEO

 دوشنبه 10 اردیبهشت 1397

شاید وجود چنین مقاله ای در سایت، آن هم بعد از نوشتن چندین مقاله مختلف در زمینه سئو کمی عجیب به نظر برسد. واقعیت این است که من همواره در برخورد با مدیران سایت های مختلف متوجه می شوم که حتی افرادی که به صورت حرفه ای در وب فعالیت می کنند هنوز با ماهیت سئو آشنایی کافی را ندارند و این موضوع بسیار تاسف برانگیز است. در این مقاله سعی میکنم SEO (سئو سایت) و مفاهیم آن را بررسی کنم و به نکات مهم در زمینه سئو اشاره کنم.

SEO مخفف چیست؟

عبارت SEO مخفف Search Engine Optimization است که به فارسی بهینه سازی برای موتورهای جستجو ترجمه شده. تلفظ صحیح این عبارت اس ای او است و به فارسی اشتباها سئو تلفظ می شود. در مفاهیم ریاضی مدلی برای حل مسائل بهینه سازی داریم که بر اساس روال های تصادفی و غیر قطعی انجام می شود. در واقع مسائل بهینه سازی، مسائلی هستند که روش های معمول ریاضی در مورد آنها جواب نمی دهند و به همین خاطر از روش های غیر قطعی برای محیط های ناشناخته از الگوریتم های بهینه سازی که به فارسی به آنها فرا ابتکاری نیز می گویند استفاده می شود.

سئو چیست؟

سئو به معنای تکنیکهایی است که با استفاده از آنها می توان رتبه سایت مورد نظر را در نتایج گوگل و سایر موتورهای جستجو بهبود داد. موضوع اصلی در حال حاضر این است که عوامل خارجی سئو به سمت تجربه کاربری حرکت می کنند و این واقعیتی است که تمام مدیران سایت ها باید از آن مطلع باشند. در دنیای امروز اینطور نیست که شما یک سایت کند داشته باشید و در گوگل نتیجه بگیرید، اینطور نیست که یک سایت با گرافیک نامناسب و محتوای غیر مفید بتواند در صدر نتایج قرار بگیرد.

SEO سئو چیست

سئو یک علم نیست

سئو را نمی توان یک علم تلقی کرد، زیرا شرایط ثابت و شناخته شده ای ندارد و همواره در حال تغییر است. در محیط هایی که شرایط به طور مداوم تغییر می کند و متلاطم است، الگوریتم های معمول ریاضی پاسخی بدست نخواهند آورد و باید به سراغ الگوریتم های بهینه سازی برویم.

الگوریتم های بهینه سازی الگوریتم هایی هستند که در محیط های ناشناخته به دنبال پیدا کردن جواب هستند. رفتارهای این الگوریتم ها بر اساس روش های تصادفی شکل گرفته است و به صورت الگوریتم های تکاملی و هوش ازدحامی هستند. الگوریتم های تکاملی با استفاده از اصول ژنتیک و زاد و ولد موجودات و استفاده از اصل تکامل پس از چند نسل موجوداتی درست می کنند که به جواب مسئله نزدیک هستند. هوش ازدحامی با الگو گرفتن از موجوداتی در طبیعت که به صورت گروهی زندگی میکنند و خودشان به تنهایی هوش بالایی ندارند اما جمعیت آنها هوشمند است بوجود آمده است، از جمله این موجودات می توان به مورچه ها، زنبورها، پرندگان و... اشاره کرد.

موتورهای جستجو از الگوریتم های خود محافظت می کنند، الگوریتم ها در حال تغییرند و رقبا هم همینطور، بنابراین نتایج گوگل همواره جابجا می شوند و تغییرات زیادی در نتایج خواهیم داشت. تابع بهینه ثابتی برای حل این مسائل وجود ندارد و بیشتر از اینکه سئو یک علم باشد، بر اساس تجربه بدست می آید و یک هنر محسوب می شود. بنابراین سئو یعنی:

  • درک نیاز مخاطب
  • پیش بینی رفتار مشتری
  • تحلیل رفتار موتورهای جستجو و بدست آوردن پاسخ مسئله در محیطی تاریک و ناشناخته
  • طراحی معماری ساختار سایت و برنامه ریزی برای جذب و نگهداری کاربر
  • طراحی استراتژی برای پیروزی
  • بهبود تجربه کاربری (ایجاد یک حس خوب در کاربر)
  • سرعت مناسب لود شدن صفحات
  • ...

سئو مبتنی بر دانش نیست. شما نمی توانید کتابی را پیدا کنید که با مطالعه آن سئو را به طور کامل یاد بگیرید. شما نمی توانید مرجع کاملی برای سئو پیدا کنید. سئو را نمی توان در کلاس یا دانشگاه یاد گرفت. زیرا سئو بیش از آنکه یک علم باشد یا مبتنی بر دانش شکل گرفته باشد، بر اساس تجربه و آزمون و خطا است.

چه کسی میتواند یک سئو کار باشد؟

  • برنامه نویسی که به سئو علاقمند شده و به صورت فنی نکات آن را فراگرفته است
  • نویسنده ای که متوجه شده باید اصول سئو را در نگارش خود حفظ کند
  • خبرنگاری که می داند مردم به دنبال چه موضوعاتی جستجو می کنند
  • بازاریابی که به دنبال افزایش فروش از طریق جذب مخاطب جدید است
  • مدیری که می خواهد کسب و کارش بیشتر دیده شود

از دیدگاه من، سئو کار حرفه ای هنرمندی است که با تلفیق همه موارد بالا، به تعادل و تفاهمی با موتورهای جستجو رسیده است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که سئو یک علم نیست، بلکه مفهومی تجربی است و افرادی در آن به موفقیت می رسند که هنر گرفتن رتبه در موتورهای جستجو را یاد گرفته باشند.

تصورات اشتباه در مورد سئو

تصورات اشتباه در مورد سئو موضوعی دیگر است که میخواهم در این مقاله به آن بپردازم. داستان آشنایی من با سئو به سالهای دور برمیگردد، زمانی که برنامه نویس مغروری بودم و تصور میکردم SEO کاری بسیار ساده است و با انجام چند کار ساده در یک سایت می توان آن را به رتبه های بالای گوگل منتقل کرد.

یک اتفاق ساده باعث شد که آشنایی بیشتری با سئو پیدا کنم و از آن پس به موضوع علاقمند شوم و در مورد آن تحقیقات بیشتری انجام بدهم. در تمام این سالها زمانی که با افراد مختلف صحبت میکنم متوجه میشم که این طرز تفکر هنوز هم برای خیلی از آنها وجود داره، امروز تصمیم گرفتم چند مورد از آنها را در این مقاله بنویسم:

ارتباط سئو با طراحی سایت و محتوا

بسیاری از افراد تصور می کنند که می توانند طراحی سایت خود را به هر شخص و یا شرکتی که دوست دارند سفارش دهند و مطالب سایت را هم خودشان به هر نحو که دوست دارند چیدمان کنند و بنویسند و پس از اینکه همه این کارها تمام شد به سراغ شخصی دیگر بروند و از او بخواهند که سایت را برایشان سئو کند!

به قول مدیر یکی از سایتهای اینترنت، سئو بودن مهم است نه سئو کردن! از یک سئو کار هرگز نخواهید که برای شما معجزه کند، برای اینکه یک سایت در گوگل رتبه مناسب کسب کند، باید پارامترهای لازم در طراحی سایت و محتوای آن وجود داشته باشد، متاسفانه راه حل ممکن در این موارد این است که سایت طراحی شده دور انداخته شود و کل فرآیند از ابتدا بازبینی شود که قطعا هزینه زیادی ایجاد خواهد کرد.

بنابراین اگر سئو سایت و دریافت رتبه مناسب در گوگل برایتان اهمیت دارد، از ابتدا و قبل از شروع پروژه با یک سئو کار مشورت کنید.

رتبه بندی گوگل بر اساس بازدید انجام می شود

بسیاری از افراد فکر میکنند که هر چه بازدید سایت بیشتر باشد، رتبه بالاتری در گوگل بدست می آورد. این فرضیه از چندین جهت نقض می شود: در درجه اول، گوگل امکان محاسبه بازدید سایتها را ندارد و مکانیزم گوگل بر اساس خزنده ای که در سایت شما خزش می کند ساخته شده و اندازه گیری آمار سایت شما توسط گوگل امکان پذیر نیست. مورد بعد اینکه حدود 80% بازدید اینترنت را گوگل پخش می کند بنابراین اگر سایتی بازدید داشته باشد پس در گوگل رتبه مناسبی دارد و این همان قضیه مرغ و تخم مرغ است.

سئو کاری بسیار ساده و پیش پا افتاده است

برخی از مدیران سایت ها فکرمیکنند که سئو یعنی تکرار کلمه کلیدی در صفحه یا نهایتا خریداری بک لینک و اصولا سئو کاری بسیار ساده و پیش پا افتاده است. در حالیکه اینطور نیست و در سطح پیشرفته نکات بسیار زیادی در سئو وجود دارد. یک سئو کار حرفه ای همواره در حال انجام آزمایش های مختلف برای گرفتن بازخورد از گوگل و دریافت سیگنال های الگوریتم هاست و نه تنها باید با تکنیکهای برنامه نویسی پیشرفته آشنایی داشته باشد بلکه باید به تمام روش های بازاریابی اینترنتی، بهینه سازی نرخ تبدیل، تحلیل رفتار مخاطب و تولید محتوا نیز مسلط باشد و در عین حال بتواند با توجه به وضعیت رقبای یک سایت و رفتارهای مخاطب، خلاقیت های لازم را در جهت رسیدن به هدف اصلی و هدفگذاری صحیح (انتخاب کلمات کلیدی) داشته باشد.

سئو یک کار موقت است

بسیاری از افراد تصور میکنند که سئو یک کار موقت است و وقتی سایت خود را سئو می کنند خود به خود رتبه آنها بهبود می یابد و لازم نیست هیچ فعالیت دیگری در آن انجام دهند. در حالیکه در طول زمان الگوریتم های گوگل تغییر می کنند و رقبای شما نیز همینطور و به همین جهت شما در مسابقه ای وارد می شوید که هرگز تمام نخواهد شد و همیشه باید در این مسیر تلاش کنید.

تصورات اشتباه درباره سئو و بهینه سازی سایت

اهمیت سئو در چیست؟

مهمترین ویژگی که سئو دارد، هدایت بازدید کننده هدفمند به سایت شما به صورت رایگان است. کمتر روش بازاریابی اینترنتی به صورت رایگان را پیدا خواهید کرد که افرادی را به سمت سایت شما هدایت کند که قصد خرید کالا و خدمات سایت شما را دارند. گوگل نه تنها چنین کاری انجام می دهد بلکه آنها را زمانی که به سایت شما هدایت می کند که در مرحله تصمیم گیری برای خرید هستند و بنابراین بازدهی سئو بیشتر از تمام روش های تبلیغاتی دیگر است.

کاربردهای سئو فراتر از تصور شما

سئو فقط به درد اینکه در گوگل رتبه بیارید و محصولات خودتان را بفروشید نمیخوره!
یادم هست حدود ۸ سال پیش از یک نفر در یک شهرستان یک دستگاه سخت افزاری خریدم, بعد ازاینکه پول را به حساب ایشون واریز کردم دیگه جوابم را نداد. حوصله اینکه برم شکایت کنم هم نداشتم, یک مطلب نوشتم و در گوگل آوردم بالا که این شخص کلاه بردار هست و ازش خرید نکنید. یکم که گذشت بهم زنگ زد و گفت بیا پولت را پس میدم با سود بانکیش به شرطی که مطلبی که نوشتی را پاک کنی...

در مجموعه وب۲۴ ، از اردیبهشت تصمیم گرفتیم به تیم برنامه نویسی یک یا دو نفر نیرو اضافه کنیم. حدود دو میلیون تومان هزینه آگهی استخدام در سایتهای مختلف دادیم اما نیروی مناسب و حرفه ای پیدا نشد. بالاخره تصمیم گرفتم خودم دست به کار بشم و یک خبر در سایت نوشتم در مورد استخدام برنامه نویس asp.net و الان صفحه اول گوگل هست!
کلا سئو کاربردهای جالبی داره:

  • سئو در خدمت عدالت
  • سئو در خدمت کارآفرینی و استخدام و...

کاربردهای دیگه ای هم برای سئو وجود داره، یک بار یکی از دوستان تعریف میکرد که شخصی برای خودش اسم مستعار درست کرده و پروفایل جعلی در تمام شبکه های اجتماعی و خودش را مدیرعامل یک شرکت بزرگ و موفق معرفی کرده و در نتایج گوگل اخبار و مطالبی در مورد این اسم جعلی نوشته و بعدش در جلسات و قرارهای ملاقات اسم جعلی رو بکار میبرده و کلاه برداری میکرده. در حالت کلی وقتی به موضوع نگاه کنیم، با توجه به نیتی که افراد مختلف دارند، می توانند از گوگل برای مقاصد خودشون استفاده کنند.
شما چه کاربردهای دیگه ای برای سئو سراغ دارید؟

فرآیند کارهایی که باید در زمینه سئو انجام شود به چه صورت است؟

فرآیندهایی که باید در زمینه سئو انجام شود از زمانی طراحی گرافیک و چیدمان سایت شروع میشود، با نحوه کد نویسی و معماری سایت ادامه پیدا میکند و با تولید محتوای مفید و مناسب تکمیل می شود. قطعا تولید محتوای مناسب بخش مهمی از سئو است و پس از این مرحله فعالیت بر روی عوامل خارجی می تواند موفقیت یک سایت را تضمین کند، از جمله این عوامل می توان به افزایش سرعت لود شدن سایت، فعالیت در شبکه های اجتماعی و... اشاره کرد. بنابراین سئو به همه جوانب سایت مربوط است.

چه کسانی باید سئو را یاد بگیرند؟

فرآیند کارهای سئو به این صورت است که تمام اجزا یک وب سایت باید با در نظر گرفتن اهمیتی که در زمینه سئو و تقابل با مخاطب سایت دارند برنامه ریزی و پیاده سازی شوند. بخش اعظمی از سئو به نوع طراحی سایت بر می گردد و بخش دیگر آن به نحوه تولید محتوا و عوامل خارجی. در واقع برای موفقیت یک سایت در سئو حتی گرافیست سایت بهتر است با اصول آن آشنایی لازم را داشته باشد، چه برسد به افرادی که میخواهند در سایت محتوا قرار دهند.

برخلاف تصور سئو علمی نیست که مختص به طراحان سایت و یا متخصصین سئو باشد و آشنایی در حد کم برای تمام افرادی که با یک وب سایت درگیر هستند لازم است.

نقش سئو در برندسازی

سئو و نقش آن در برندسازی سایت مطلبی است که بسیاری از مدیران سایت ها از آن غافل هستند و به آن توجه کافی نمی کنند. هدف سئو تنها ارتقا رتبه سایت در ازای کلمه ی کلیدی نیست. بسیاری از افراد با اولویت قرار دادن کلمه ی کلیدی سایر اهداف بهینه سازی سایت را فراموش می کنند. در صورتی که هدف و هسته ی اصلی سئو ایجاد سایتی است که به راحتی قابل ایندکس شدن باشد و خزنده ی گوگل به خوبی بتواند صفحات آن را بیابد. همچنین از نظر ربات های جستجو بسیار سریع شناسایی شود.

سایت بهینه سازی شده بهترین پشتیبان برند شما است و این مطلبی است که افراد بسیاری آن را فراموش می کنند. موضوع قابل توجه این است که برند شما در کنار سایرین در نتیجه ی جستجو ها چگونه دیده می شود، بسیاری از برندها در رقابت با سایر سایت هایی که به ازای کلمات کلیدی غیر برند رتبه ی خوبی دارند شکست می خورند. البته قطعا نمی توان قدرت برندها را نادیده گرفت. برای رقابت عادلانه در کنار سایر سایت های قدرتمند ۷ راهکار پیش رو را جدی بگیرید:

  • لینک سایت یا site links
  • طرح لوگو
  • تصاویر و خصوصیت alt
  • گوگل پلاس
  • تگ مربوط به ناشر مطالب
  • مدیریت لیست های محلی
  • keywords niche

تفاوت بین سئو ، بهینه سازی سایت و ارتقا سایت چیست؟

در زبان انگلیسی عباراتی وجود دارند که در زبان فارسی چند عبارت معادل دارند و با چند کلمه مختلف ترجمه شده اند. جالب اینجاست که پس از مدتی هر کدام از این عبارات ترجمه شده در فارسی معنای مختلفی به خود میگیرند! در واقع عبارات سئو ، بهینه سازی سایت و ارتقا سایت همگی معادل عبارت SEO به انگلیسی هستند که مخفف Search Engine Optimization است.

تصورات اشتباه درباره سئو و بهینه سازی سایت

عبارت "سئو کردن سایت" از کجا آمده است؟

سئو کردن سایت واژه ای است که چندین بار از مدیران سایت های مختلف شنیده ام، از آن عجیب تر اینکه عده ای هستند که خود را متخصص سئو می دانند و از چنین واژه ای استفاده می کنند. عبارت سئو کردن سایت همیشه برایم ناملموس بوده و معنای آن را نفهمیده ام، این اواخر با یکی از مدیران سایت های موفق اینترنتی در ایران صحبت می کردم، جمله جالبی که ایشان می گفتند این بود که سئو کردن سایت معنی ندارد و مهم نیست بلکه سئو بودن آن اهمیت دارد.

استفاده از عبارت "سئو کردن" به صورت ناخودآگاه این مفهوم را در ذهن تداعی می کند که سئو بخشی جدا از طراحی سایت است. یعنی یک شخص می تواند طراحی سایت خود را به صورت مجزا انجام داده، محتوای خود را نیز هر طور که دلش می خواهد تولید کند و سپس به شخص دیگری بگوید که شما بیا و سایت من را سئو بکن. چنین ذهنیتی کاملا اشتباه و بی معناست زیرا سئو به همه موارد سایت مربوط است.

تیم سئو ما هر روز باید این موضوع را برای افراد مختلف توضیح بدهد که اگر سایت شما مشکل داشته باشد و ما دسترسی لازم برای بهبود وضعیت سایت را نداشته باشیم یا امکان بهبود وضعیت آن نباشد شما باید سایت خود را تغییر دهید و بسیاری از افراد چنین موضوعی را درک نمی کنند. 

بنابراین سئو کردن سایت با این معنی که بدون ایجاد تغییر در طراحی سایت و محتوای آن می توان یک سایت را سئو کرد بی معنی است و از طرف دیگر با مفهوم اینکه شما یکبار سایت خود را سئو می کنید و پس از آن رتبه سایت شما در گوگل بهبود می یابد نیز معنا ندارد. البته تنها در حالتی که مشکلات ساختاری و کدنویسی در سایت شما وجود داشته باشد و پس از سئو کردن این مشکلات برطرف شود می توان چنین واژه ای را توجیه کرد.

اما سوال اینجاست که عبارت سئو کردن از کجا آمده و چه موضوعی باعث می شود که عده ای از مدیران سایت ها به دنبال سئو کردن باشند و عده ای هم خود را مختصص سئو کردن سایت بدانند؟

شاید پاسخ دقیق به این سوال به نحوه استفاده از اسکرپپت های آماده در ایران مثل وردپرس، جوملا، دروپال و... بر میگردد. عده ای از مدیران سایت ها از چنین سیستم هایی برای طراحی سایت خود استفاده می کنند و قالبهای آماده نیز بر روی سایت خود قرار می دهند. عده ای هم هستند که با بهبود وضعیت قالب و ساختار سایت مشکلات آن را برطرف می کنند و به چنین فرآیندی سئو کردن می گویند. در واقع سئو کردن سایت به معنای تغییر قالب و بهبود وضعیت کدهای آن به همراه انجام تنظیمات سایت از نظر ساختاری در سایت های آماده مثل وردپرس و جوملا است. پیش از این در مقاله سئو قالب سایت چیست و شامل چه مراحلی می شود در مورد برخی از عوامل سئو که در قالب سایت تاثیر دارند صحبت کردم.

گرچه بهبود قالب سایت، ساختار صفحات، محتوای صفحات مختلف و... می تواند در بهبود سئو یک سایت تاثیر گذار باشد اما راه حل نهایی برای بهبود آن نیست. اگر سایت شما محتوای خوب نداشته باشد، ساختار طراحی آن مناسب نباشد، از سرویس هاست مناسبی استفاده نکند و... هرگز با سئو کردن آن به نتیجه مطلوب نخواهید رسید و اصولا شخصی از بیرون نمی تواند سایت شما را سئو کند.

بنابراین سئو کردن سایت راه حل نهایی و دائمی برای بهبود وضعیت شما در گوگل نیست و اصولا شخصی از بیرون از سایت شما نمی تواند با یکبار فعالیت بر روی آن وضعیت سئو سایت شما را بهبود ببخشد. یک مدیر سایت با تجربه می داند که فعالیت سئو یک فعالیت مداوم و دائمی است و هرگز تمام نخواهد شد و به صورت مداوم باید بر روی سایت او کار انجام شود تا بتواند نتیجه لازم را بگیرد و همه افرادی که درگیر فعالیت های سایت هستند نیز باید با اصول سئو آشنایی داشته باشند. اگر می خواهید سایتی که دارید همیشه در نتایج بالای گوگل قرار بگیرد به راحتی کاربر و تولید محتوای مناسب فکر کنید و هرگز دنبال راهکارهای موقت نباشید.

آیا سئو سایت فعالیتی است که پس از مدتی خاتمه می یابد؟

خیر، سئو یک فعالیت دائمی و دراز مدت است. در طول زمان الگوریتم های گوگل تغییر می کند، وضعیت رقبای شما متفاوت می شود و نیازهای شما نیز تغییر می کند. بنابراین سئو یک بخش اساسی و دراز مدت در هر سایت اینترنتی است.

اولین قدم برای یادگیری سئو چیست؟

در اولین مرحله پیشنهاد میکنم مقالات مختلف موجود در اینترنت و کتابهایی که در این زمینه منتشر شده است را مطالعه کنید. همواره سعی کنید به صورت علمی به موضوع نگاه کنید و ساختار موتورهای جستجو و عواملی که در رتبه بندی دخیل هستند را به خوبی و با دید منطقی یاد بگیرید. پس از این مرحله با انجام آزمایشات علمی بر روی سایت های آزمایشی و همچنین راه اندازی سایت و بهبود وضعیت آن می توانید به صورت عملی با دنیای سئو درگیر شوید.

نتیجه گیری

برخلاف تصور بسیاری از افراد سئو نه آنقدر ساده است که هر شخصی به راحتی بتواند آن را یاد بگیرد و نه آنقدر سخت است که فقط یک برنامه نویس حرفه ای از پس آن بر بیاید. سئو شامل نکات بسیار ساده ای است که در عین سادگی بسیار پر اهمیت هستند، نکات ساده ای که دانستن آنها ارزش بسیار زیادی دارد. برخلاف تصور افراد فعال در اینترنت سئو یک راز نیست با دانستن آن بتوانید همه کار بکنید، سئو علم شیرینی است که نکات نهفته بسیار زیادی در خود دارد. امیدوارم در این مقاله توانسته باشم پاسخ مناسبی به سوال سئو چیست؟ بدهم و شما را تا حدودی با سئو آشنا کنم.

نظر شما چیست؟ این مطلب با نظر شما تکمیل می شود.

نویسنده: رضا شیرازی مفرد

مطالب مرتبط

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

جهت دریافت آخرین مقالات ایمیل خود را وارد کنید
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
امتیاز:
captcha