سئو: مفهومی به نام پارامترهای ترکیبی
حدود یک سال پیش بود که با یکی از دوستانم در مورد مشخص کردن پارامترهای موثر در موتور جستجوی فارسی صحبت می کردیم. فهرستی از پارامترهایی که موتورهای جستجو مانند گوگل، یاهو و... استفاده می کردند تهیه شده بود و ما باید یک فهرست دقیق برای موتور جستجویی که طراحی میکردیم بدست می آوردیم.
مدتی که روی پارامترها فکرکردم متوجه شدم به جای در نظر گرفتن چند پارامتر مختلف می توان یک پارامتر را در نظر گرفت که به صورت ترکیبی شامل مجموعه ای از پارامترهای دیگر نیز می شود. به عنوان مثال به جای پارامترهای زیر:
- حجم صفحه
- حجم تصاویر
- چگالی کدهای html به متن
- سرعت لود شدن jquery و جاوا اسکریپت های صفحه
- مشخص کردن اندازه تصاویر در صفحه
- تعداد سایت های هاست شده روی سرور
می توان از یک پارامتر ساده استفاده کرد که سرعت لود شدن صفحه است. در واقع سرعت لود شدن صفحه شامل تمام موارد فوق خواهد شد و اندازه گیری بسیار ساده تری هم خواهد داشت. مفهوم پارامتر ترکیبی در سئو دقیقا به همین معناست. البته چنین مفهومی در سطح بین المللی تعریف نشده است و این اسمی است که من بر روی آن گذاشته ام!
در واقع با توجه به حجم بسیار زیاد اطلاعات در دنیای وب موتورهای جستجو نمی توانند پارامترهای خیلی زیادی را از اطلاعات وب استخراج و ایندکس کنند به دلیل اینکه نه تنها این موضوع تاثیر منفی بر روی سرعت پاسخدهی آنها خواهد گذاشت بلکه حجم بسیار زیادی از داده ها را برای آنها ایجاد می کند که دردسر بسیار بزرگی است. یاهو در سال 2010 تصمیم گرفت که بسیاری از اطلاعات ایندکس شده خود را حذف کند زیرا توان و نیروی نگهداری از چنین داده هایی را در سرورهای خود نداشت و از طرف دیگر بسیاری از این اطلاعات، اطلاعات مفیدی نبودند. در واقع یک موتورجستجوی موفق باید بداند که چه اطلاعاتی باید ایندکس شوند و چه اطلاعاتی نباید ایندکس شوند.
گوگل در یکی از نسخه های ابزار مدیران گوگل امکانی برای مشاهده صفحاتی که not selected هستند گذاشته بود تا مدیران سایت ها متوجه شوند که برخی از صفحات سایت آنها به دلیل اینکه محتوای مناسبی ندارند ایندکس نمی شوند.
دلیل اینکه به مفهوم پارامترهای ترکیبی اشاره کردم مقاله ای بود که دیروز در اینترنت دیدم، در این مقاله نوشته بود که مت کاتز اعلام کرده که طراحی سایت با جدول یا بدون آن تاثیری بر روی ایندکس شدن اطلاعات سایت شما ندارد و گوگل هر دو حالت را ایندکس می کند. این حرف کاملا درست است و در آن شکی نیست اما نگارنده مقاله نتیجه گیری کرده بود که بنابراین طراحی سایت با استفاده از css برخلاف ادعای سئو کارها هیچ ارتباطی به سئو ندارد.
من کاملا با چنین نتیجه گیری هائی مخالفم! اگر دید ترکیبی داشته باشیم و پارامترهای ترکیبی را نگاه کنیم به راحتی متوجه می شویم که اینطور نیست. درست است که گوگل در هر دو حالت اطلاعات سایت ما را ایندکس می کند اما طراحی سایت با div و بدون استفاده از جدول باعث می شود که چگالی اطلاعات ما افزایش پیدا کند که یک نقطه قوت اساسی از نظر سئو و تمام الگوریتم های جستجوی مبتنی بر محتوا است. از طرف دیگر این نوع طراحی باعث می شود سرعت لود شدن صفحات نیز افزایش پیدا کند و حجم صفحه را نیز تا حدودی کاهش می دهد.
بنابراین می توان نتیجه گرفت که گرچه در هر دو حالت سایت شما ایندکس می شود، اما در حالتی که از div استفاده کنید امتیاز بیشتری بدست خواهید آورد. البته در صورتی که به خوبی از آن استفاده شود و چگالی اطلاعات سایت شما کاهش پیدا کند.