رتبه الکسا چیست و چگونه محاسبه می شود؟

 یکشنبه 05 فروردین 1397

رتبه الکسا چیست و چگونه محاسبه می شود؟ این سوالی است که بسیاری از افراد به دنبال پاسخ آن هستند. قبل از اینکه به طور کامل به این موضوع بپردازم شاید بد نباشد که بدانیم چرا الکسا اینقدر اهمیت پیدا کرده است؟ اعداد زیادی هستند که ما را فریب می دهند. برخی از آنها عبارتند از:

  • رتبه الکسا در ایران
  • تعداد فالوور اینستاگرام
  • تعداد لایک تصاویر اینستاگرام
  • تعداد کاربران کانال تلگرام
  • تعداد دنبال کنندگان فیسبوک، توئیتر و...

همه این موارد صرفا یک عدد هستند. این اعداد می توانند واقعی یا غیرواقعی باشند، در بسیاری از مواقع مشاهده کرده ام که افراد با خرید فالوور غیرواقعی (یا بازدید تقلبی برای الکسا و...) این اعداد را تغییر می دهند، پس از مدتی خودشان هم باورشان می شود که فلان مقدار دنبال کننده دارند! و فراموش می کنند که این عدد صرفا یک عدد است و با واقعیت فرق دارد. بهتر است با این عدد هم بهتر است خودمان را فریب ندهیم. فالوور قابل خرید و فروش نیست، رتبه الکسا هم صرفا یک عدد است، واقعی هم نیست.

رتبه الکسا چیست؟

به عنوان یکی از فعالان حوزه کسب و کارهای اینترنتی و دیجیتال مارکتینگ، بارها در مقالات مختلف و همچنین سخنرانی هایی که داشته ام به این موضوع اشاره کردم که رتبه الکسا صرفا به صورت تخیمنی محاسبه می شود و هیچگونه ارزش علمی و واقعی ندارد. بنابراین نمی توان به صورت علمی به آن استناد کرد و از دیدگاه حرفه ای این رتبه هیچ ارزشی ندارد.

وب سایت الکسا با آدرس alexa.com که متعلق به شرکت آمازون است، بازدید سایت های اینترنتی سراسر دنیا را اندازه گیری میکند و به وب سایت های مختلف رتبه بازدید بر اساس کشور و همچنین رتبه در دنیا را ارائه می دهد. این آمار از این جهت از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است که در حالت عادی شما تنها می توانید آمار و اطلاعات مربوط به سایت خودتان را استخراج کنید و داشته باشید و نمی توانید اطلاعاتی در مورد سایر سایت های اینترنتی بدست آورید. به همین جهت رتبه الکسا از چند حائز اهمیت است:

  • مدیران وب سایت ها می توانند وضعیت سایت خود از نظر بازدید را با سایر سایت ها مقایسه کنند و معیاری برای مشاهده پیشرفت یا پسرفت وضعیت سایت است
  • افرادی که تمایل دارند تبلیغات اینترنتی ارائه بدهند، با مشاهده و بررسی رتبه الکسا می توانند تخمینی از میزان بازدید سایت مورد نظر داشته باشند
  • به طور کلی هر شخصی که میخواهد با یک سایت تعاملی داشته باشد، با بررسی رتبه الکسا تخمینی از وضعیت مخاطب و میزان بازدید آن سایت بدست می آورد

بنابراین برای بسیاری از افراد، وب سایت الکسا و رتبه الکسا به معیار اصلی جهت براورد وضعیت سایت تبدیل شده است. بسیاری از افراد غیر حرفه ای حتی وضعیت سایت خود را صرفا از طریق الکسا بررسی میکنند این درحالی است که کاربرد اصلی الکسا بیشتر در بررسی وضعیت سایت هایی است که ما نمی توانیم به اطلاعات آنها دسترسی مستقیم داشته باشیم.

هیچ ارتباط مستقیمی بین الکسا و سئو وجود ندارد و افرادی که ادعا می کنند با تقلب در رتبه الکسا وضعیت سئو سایت شما بهبود پیدا می کند، فریب کار هستند.

رتبه الکسا چیست؟ Alexa

رتبه الکسا چگونه محاسبه می شود؟

رتبه جهانی الکسا بر اساس میانگین رتبه سه ماه اخیر وب سایت ها و رتبه کشوری بر اساس میانگین رتبه یک ماه اخیر کشوری سایت ها محاسبه می شود. همانطور که اشاره کردم، رتبه سایت ها بر اساس بازدید روزانه و در مقایسه با سایر سایت های اینترنتی محاسبه می شود. مثلا اگر وب سایت من نسبت به دیروز 200 نفر بازدیدکننده بیشتری داشته باشد اما سایر سایت های اینترنتی نیز نسبت به دیروز افزایش بازدید بیشتری داشته اند، رتبه سایت من کاهش پیدا می کند. زیرا این رتبه بر اساس مقایسه سایت من با خودش محاسبه نشده است، بلکه بر اساس مقایسه بازدید سایت من با سایر سایت ها محاسبه شده است. در واقع رتبه الکسا، رتبه ای مطلق نیست که کاملا در اختیار ما قرار داشته باشد.

همچنین باید بدانید که رتبه الکسا به صورت تخمینی محاسبه می شود و دقیق نیست. در برخی مواقع دقت آن بسیار ضعیف تر از آن است که به نظر می رسد، رتبه الکسا بر اساس نصب تولبار توسط کاربران محاسبه می شود و برای وب سایت هایی که در حوزه تکنولوژی فعالیت می کنند معمولا رتبه بهتری تخمین زده می شود. همچنین سایت هایی که اکانت حرفه ای الکسا را تهیه می کنند رتبه بهتری نسبت به سایت های عادی دارند.

الکسا بر اساس ترکیب بازدیدکننده یکتا یا unique visitor و تعداد صفحات مشاهده شده بدست می آید و به صورت روزانه بروزرسانی می شود. الکسا رتبه را برای کل یک دامنه محاسبه می کند و رتبه جداگانه برای زیردامنه ها ندارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد فرمول محاسبه رتبه الکسا می توانید به آدرس زیر مراجعه نمایید:

فرمول محاسبه رتبه الکسا

رتبه الکسا برای گروه های مختلف

رتبه الکسا برای همه سایت ها یکسان است و ارتباطی به گروه و زمینه کاری سایت مورد نظر ندارد، به عنوان مثال رتبه یک سایت تخصصی را هرگز نمی توان با رتبه یک سایت تفریحی یا خبری مقایسه کرد. بنابراین تعداد بازدید بیشتر به معنی پردرآمدتر بودن یا بهتر بودن سایت نیست بلکه این موضوع باید بسته به زمینه کاری در نظر گرفته شود. به عنوان مثال شما هرگز نمی توانید یک سایت تخصصی در زمینه نجوم را در بین 500 سایت پربیننده ایران ببینید زیرا قاعدتا چنین سایتی مخاطبین مشخص و محدودتری نسبت به یک سایت سرگرمی دارد.

آیا اطلاعات الکسا درست هستند؟

 بسیاری از اطلاعات سایت الکسا صحیح نیستند. به عنوان مثال بخش لینکهای ورودی به سایت در الکسا بر اساس حرکت کاربران در سایت های مختلف محاسبه می شود و اگر یک کاربر از سایت A به سایت B مراجعه کند الکسا تصور میکند که سایت A به سایت B لینک داده است در حالیکه ممکن است چنین اتفاقی نیفتاده باشد. همچنین اطلاعات مربوط به کلمات کلیدی سایت الکسا و سایر اطلاعات مربوطه وضعیت مشابهی دارند.

حتی در زمینه میزان بازدید از سایت، معمولا سایت هایی که مخاطب حرفه ای تری دارند مانند سایت های دانلود و مقالات تکنولوژی رتبه الکسای بهتری نسبت به سایر سایت ها دارند، دلیل این موضوع این است که مخاطبین این سایت ها افراد حرفه ای تری هستند و چنین افرادی احتمال اینکه تولبار الکسا را نصب کرده باشند بیشتر از افراد عادی است. بنابراین رتبه الکسای چنین سایتهایی معمولا بهتر از سایت ها است.

آیا رتبه الکسا معیار خوبی برای تشخیص اینکه کدام سایت برای پذیرش آگهی بهتر است می باشد؟

با توجه به توضیحات بالا می توان حدس زد که پاسخ این سوال چه باشد، مسئله این است که در حال حاضر هیچ معیار قابل اطمینان تری نسبت به الکسا وجود ندارد، یکی از روش هایی که می توان وضعیت مفید بودن یک سایت را نسبت به رتبه آن در الکسا تخمین زد مقدار bounce rate آن سایت یا نرخ پرش آن است. اگر نرخ پرش یک سایت بیش از 40% باشد نشان دهنده این است که این سایت بازدیدکننده خود را نتوانسته جذب کند و احتمال اینکه از روش های متقلبانه برای بهبود رتبه خود استفاده می کند افزایش پیدا می کند. بنابراین قبل از اینکه به یک سایت آگهی بدهیم موارد زیر را چک کنیم:

  • رتبه الکسای سایت چقدر است؟
  • مقدار نرخ پرش یا bounce rate سایت چقدر است؟
  • جریان کلیک یا سایت های ورودی به این سایت کدام سایت ها هستند؟ سایت هایی که از طریق سایت های روبات بازدیدکننده و... بازدید می گیرند عملا سایت های مناسبی نیستند.

در نهایت این موضوع را متذکر می شوم که رتبه الکسا هیچ ارزشی برای سایت شما ایجاد نمی کند. سایتی ارزشمند است که بتواند مشتری هدفمند داشته باشد، مشتری را در سایت خود نگهداشته و نهایتا بتواند از مشتریان خود درآمدزائی کند و آنها را تبدیل به بازدیدکنندگان همیشگی سایت خود تبدیل نماید.

آیا الکسا تنها وب سایت در دنیا است که رتبه سایت ها را محاسبه می کند؟

خیر، سایت های دیگری نیز هستند، اما الکسا معروف ترین آنهاست. به عنوان مثال وب سایت similarweb.net یکی دیگر از سایت های معروف در دنیا است که این کار را انجام می دهد، البته این سایت ایران را تحریم کرده است.

آیا رتبه الکسا اهمیت دارد؟

چگونه الکسا را فریب دهیم؟

روش های بسیار زیادی برای فریب الکسا و بهبود رتبه الکسا وجود دارد. از جمله آنها می توان به سایت های ارسال بازدید فیک، خریداری پاپ آپ، روبات های ارسال بازدیدکننده، پاپ آپ های چرخشی و... اشاره کرد. اما همه این روش ها توسط افراد خبره قابل ردگیری و شناسایی هستند و به همین جهت شما از طریق تقلب در الکسا تنها می توانید افراد معمولی و کم دانش را فریب دهید اما افراد خبره فریب نمیخورند. با بررسی پارامترهایی مانند Time on site ، bounce rate و سایت هایی که به سایت ما ورودی داده اند و یا خروجی های سایت می توان بررسی کرد که یک سایت چه وضعیتی دارد و چگونه دارد بازدید دریافت می کند.

آیا رتبه الکسا در بهبود سئو موثر است؟

رتبه الکسا هیچگونه ارتباطی به بهبود سئو سایت شما ندارد و گوگل نه تنها به رتبه الکسا اهمیتی نمی دهد بلکه به تعداد بازدیدکننده سایت شما از روش های دیگر نیز اهمیتی نمی دهد. اصولا نه رتبه الکسا و نه تعداد بازدیدکننده هیچگونه تاثیری در رتبه بندی سایت شما در گوگل ندارند و افرادی که عنوان می کنند چنین روش هایی باعث بهبود رتبه سایت شما در گوگل می شود قصد فریب شما را دارند.

چگونه با استفاده از روش های صحیح رتبه الکسا را بهبود دهیم؟

همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردم، رتبه الکسا بر اساس فاکتورهای تعداد بازدیدکنندگان و صفحات مشاهده شده بدست می آید. بنابراین اگر بخواهیم که رتبه الکسا خود را بهبود دهیم، دو راهکار داریم:

  1. تعداد بازدیدکنندگان سایت را افزایش دهیم
  2. کاری کنیم که کاربران صفحات بیشتری را در سایت ما مشاهده کنند

برای اینکه تعداد بازدید سایت ما افزایش پیدا کند، روش های زیر وجود دارد:

  • بهبود وضعیت سایت در گوگل و انجام سئو سایت که باعث می شود ورودی سایت ما از گوگل افزایش پیدا کند.
  • افزایش بازدیدکنندگان بازگشتی یا Return visitors که با استفاده از ایمیل و پوش نوتیفیکیشن انجام می شود.
  • استفاده از انواع روش های بازاریابی اینترنتی که باعث می شوند بازدیدکننده سایت افزایش پیدا کند، مانند بازاریابی در شبکه های اجتماعی، ایمیل مارکتینگ، تبلیغات بنری، تبلیغات همسان و...

برای اینکه کاربران صفحات بیشتری را در سایت ما مشاهده کنند، موارد زیر پیشنهاد میشود:

  • افزایش سرعت لود صفحات سایت
  • ارائه محتوای غنی و جذاب به کاربران
  • استفاده از تکنیکهای معماری اطلاعات جهت چیدمان مناسب محتوای سایت و روش هایی مانند کارت سورتینگ
  • ایجاد لینک های داخلی و ارائه پیشنهادات جذاب به کاربر در هنگام مطالعه مطالب سایت

اهمیت رتبه گوگل و بازدید گرفتن از گوگل

برخلاف الکسا، رتبه گوگل نشان دهنده اعتبار سایت شما در خارج از آن است که بر اساس وب سایت هایی که به شما لینک داده اند مشخص می شود. گرچه می شود رتبه گوگل را نیز به صورت فریب آمیز افزایش داد اما بازدیدکننده ای که از سمت گوگل به سایت شما می آید به دلیل اینکه کاملا هدفمند وارد سایت شده است بسیار ارزشمند تر از بازدیدهایی است یا اصولا انسان نیستند و یا به صورت ناخواسته و فریب آمیز به سمت سایت شما هدایت شده اند.

قطعا اگر هدف شما فروش یک محصول یا خدمات باشد گرفتن بازدید از این روش های فریب آمیز هیچ آورده ای برای شما نخواهد داشت اما گرفتن بازدید از گوگل نتیجه ای متفاوت خواهد داشت.

نتیجه گیری

الکسا مهم است زیرا معیاری است برای اندازه گیری و مقایسه وضعیت سایت های اینترنتی، اما آمار الکسا قابل اعتماد نیست. رتبه الکسا صرفا از جهت تخمین وضعیت حدودی یک سایت می تواند موثر باشد. الکسا نمیتواند بسیاری از انواع بازدیدها را مشاهده کند و به عنوان مثال بازدید موبایل را نمی تواند اندازه گیری کند. وب سایت هایی که اکانت حرفه ای الکسا را تهیه کرده اند و کد الکسا را در داخل سایت خود قرار میدهند رتبه بهتری نسبت به سایر سایت ها پیدا می کنند.

امیدوارم که مطالعه این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد. من را از نظرات سازنده خود مطلع کنید، این مطلب با نظرات سازنده شما کامل می شود.

مطالب مرتبط
مطالب من را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
امتیاز:
captcha