دیجی کالا به کجا می رود؟

 یکشنبه 08 اسفند 1395

دیجی کالا در حال حاضر پرطرفدارترین فروشگاه اینترنتی در ایران است، بسیاری از افراد برای خرید اقلام مختلف ترجیح می دهند که از دیجی کالا استفاده کنند و در حال حاضر فروشگاه اینترنتی دیجی کالا بعد از گوگل و ورزش 3 سومین سایت پربازدید ایران از دیدگاه سایت الکسا محسوب می­شود. دیجی کالا اخیرا در اقدامی عجیب گروه محصولات جدیدی در سایت خود اضافه کرد که بر اساس آن فروش خودرو در دیجی کالا امکان پذیر شد. این اتفاق تعجب همگان را برانگیخت و کاربران اینترنت در مورد آن صحبت کردند و در شبکه های اجتماعی و سایر محافل مختلف شاهد گفتگو در مورد فروش خودرو در دیجی کالا بودیم. نکته جالب اینکه به سرعت کاربران اینترنت برای این موضوع جک و لطیفه هم ساختند، که از جمله آنها می توان به مورد زیر اشاره کرد :

اگر دیدید که یک پیک موتوری در خیابان یک ماشین سوناتا 2017 را گذاشته پشتش و داره حمل میکنه، تعجب نکنید، پیک دیجی کالا است که داره محموله کالا را تحویل بده.

برخی از کاربران انجام این کار را نشانه توسعه و رشد دیجی کالا می­دانستند و عده ای دیگر معتقد بودند که دیجی کالا به بیراهه می­رود. بخصوص زمانی که اتومبیل­هایی که در دیجی کالا به فروش گذاشته شده را بررسی می­کنیم، سوالی بزرگ در ذهن ما شکل می­گیرد: محصولات گروه خودرو دیجی کالا اکثرا ناموجود هستند، دیجی کالا چگونه می­خواهد اتومبیل­های لوکسی مانند فراری، بوگاتی و لامبورگینی که ورود آنها به کشور ممنوع است را به فروش برساند و هدف از انجام چنین کاری چه بوده است؟

از طرف دیگر، اگر به سایت الکسا مراجعه کنیم و کلمات کلیدی که سایت دیجی کالا از آنها ورودی دریافت می­کند را بررسی کنیم، متوجه نکته ظریف و جالبی خواهیم شد. دومین کلمه کلیدی که سایت دیجی کالا از طریق آن ورودی گوگل دریافت می­کند، کلمه باما است. همانطور که در جریان هستید، سایت باما بزرگترین وب سایت در زمینه خرید و فروش خودرو در ایران است، اگر عبارت باما را در گوگل جستجو کنیم، متوجه می­شویم که دیجی کالا در صفحه سوم گوگل قرار گرفته است و این سوال برای ما پیش می­آید که آیا میزان جستجوی کلمه باما به قدری زیاد است که دیجی­کالا با وجود اینکه در صفحه سوم گوگل قرار دارد ورودی قابل توجهی از این عبارت دریافت می­کند؟ آیا دیجی کالا به عمد ­می­خواهد که سایت خود را بر روی برند سایت باما که به صورت تخصصی در زمینه خرید و فروش خودرو فعالیت می­کند، در گوگل ارتقا دهد تا بتواند افرادی که به دنبال خرید خودرو هستند را به سمت سایت خود جذب کند؟ با بررسی میزان جستجوی عبارت باما در گوگل، متوجه خواهیم شد که این عبارت جستجوی زیادی ندارد و قرار گرفتن در صفحه سوم گوگل، نمی­تواند ورودی قابل توجهی را به سمت دیجی کالا هدایت کند، بنابراین تنها دلیلی که این موضوع می­تواند داشته باشد، استفاده از روباتهای ارسال بازدیدکننده مجازی است!

نکته جالب دیگر در مورد اطلاعات سایت دیجی کالا در الکسا، این است که دیجی کالا تنها 9 درصد از ورودی خود را از طریق گوگل دریافت می­کند و چنین آماری در سایتهای اینترنتی غیرعادی است. بخصوص اینکه اکثر افرادی که می­خواهند به صورت مستقیم به یک وب سایت مراجعه کنند، از طریق گوگل این کار را انجام می­دهند.

شاید در نگاه اول این نکته به ذهن ما برسد که هدف دیجی­کالا از این کار صرفا یک نمایش تبلیغاتی است یا اینکه با این کار به دنبال تبلیغات منفی برای خود است و به عنوان مثال می­خواهد با جستجوی اسم این نوع از اتومبیل­ها در گوگل رتبه کسب کند و ورودی خود را افزایش دهد، یا اینکه صرفا به دنبال بهبود رتبه سایت خود الکسا است و ممکن است با چنین اقداماتی به برند خود لطمه وارد کند.

اما اگر دقیق­تر به موضوع نگاه کنیم، متوجه خواهیم شد که هدف دیجی­کالا از فروش خودروهای لوکس ناموجود، فراتر از آن چیزی است که ما تصور می­کنیم. شاید اولین و مهمترین هدفی که دیجی کالا از این کار دنبال می­کند، ایجاد اثر اجتماعی و بازاریابی ویروسی است. در واقع با انجام این کار غیر عادی و فروش محصولاتی که امکان فروش آنها وجود ندارد، دیجی کالا باعث می­شود که کاربران در مورد این موضوع در شبکه­های اجتماعی و محافل خصوصی و عمومی در به بحث و گفتگو بپردازند، نتیجه چنین اقدامی باعث می­شود که برند دیجی­کالا بیش از پیش شناخته شود و فروش کالاهای دیجی کالا رشد چشم گیری داشته باشد. بنابراین، هدف دیجی کالا فروش خودروهای لوکس نیست، بلکه ایجاد موج اجتماعی در جامعه در مورد برند خود با هدف افزایش فروش و برندسازی است.  بازاریابی ویروسی یکی از روش­های کم هزینه و در عین حال اثر بخش است که دیجی کالا با انجام این حرکت هوشمندانه توانسته است نهایت استفاده را از آن ببرد و باعث شود که افراد مختلف در مورد دیجی­کالا با هم گفتگو کنند.

از طرف دیگر، تعداد علاقمندان به صنعت خودرو در کشور ما بسیار زیاد است و جستجوی عبارات مرتبط با خودرو عددی قابل توجه است، بنابراین با تولید محتوا در زمینه خودرو و قرار گرفتن در رتبه­های بالای گوگل، دیجی کالا می­تواند ترافیک بیشتری را از طریق اینترنت به سمت سایت خود هدایت کند. انجام چنین اقداماتی از طریق یک برند مطرح شاید برای بسیاری از افراد عجیب به نظر برسد، اما دیجی­کالا با ریسک و جسارتی که انجام داده به نظر می­رسد تا حد زیادی توانسته است به اهداف از پیش تعیین شده خود دست پیدا کند و موفق شود.

این مقاله در مجله خلاقیت، شماره 106 (نیمه اول اسفند 95) منتشر شده است.

مطالب مرتبط
مطالب من را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
امتیاز:
captcha